Egy 1950-es években épült egészségügyi létesítményben vált szükségessé az egyik helyiségben teljes felújítás, így a padlóburkolat felújítása sem várhatott magára. A padló látszólag nem volt túl régi, ugyanakkor a maga felváló illesztéseivel és egyenetlen felületével nem mutatott szépen. A megrendelő mindenképpen végleges megoldást szeretett volna, ezért fel kellett bontani a régi padlót és egy szakszerű aljzatkiegyenlítést követően kerülhetett sor az új padló lefektetésére.

Pvc padló rétegtan

A meglepetés a bontás elkezdésekor ért bennünket. Ekkor szembesültünk vele, hogy szám szerint 5 réteg pvc bontása előtt állunk. Ugyanis ebben a helyiségben az épület fennállása óta csak folyamatosan ragasztották egymásra a felújítások alkalmával az újabb pvc rétegeket. Összesen kb 2 cm padló elbontása után jutottunk el az aljzatul szolgáló magnezit-esztrichig.

20160323_122530 20160323_121856

Az egyes rétegek nagyságrendileg 10-15 éves időszakot ölelnek fel. Így lehetőségünk volt bepillantani a korábbi padló felújítások korszakaiba.

Aljzatkiegyenlítés

Az esztirch alapozására Murexin PU5 poliuretán alapozót használtunk, kvarchomok szórással, amely kombináció egy kellőképpen megerősített felületet hozott létre a kiegyenlítő fogadásához.

IMG_6000 IMG_6001

Az alapozó száradását követően Murexin OS 50 kiegyenlítő masszával készítettünk megfelelő aljzatot.

IMG_6003 IMG_6030

A padló új ruhája

Száradás után elvégezhettük a kiegyenlítő polírozását, valamint a lábazatul szolgáló holker profilok rögzítését is. A megrendelő által választott burkolat Tarkett homogén padló lett, ami igazodva az egészségügyi körülményekhez természetesen felhajtott lábazattal, hegesztett kivitelben készült el.

SZTK pvc padló felújítás_013SZTK pvc padló felújítás_010  SZTK pvc padló felújítás_08  SZTK pvc padló felújítás_06

Comments are closed.